Bu da Kibris'a özgü bir tatli cesidi. Su anda en fazla Galatya tarafinda üretiliyor...Kücüklügümde hatirladigim kadariyla nenemler birkac kere evimizde de yapmislardi. Su an sadece süpermarketlerde ve panayirlarda bulunabiliyor. Malzemesinin cok az olmasina karsin yapimi biraz zahmetli...
Gerekenler:
Taze sikilmis üzümün suyu
misir nisastasi,su,cok az seker ve anason
Badem, dizmek icin igne ve iplik
Yapilisi:
Öncelikle bademler iplik yardimiyla yasemin dizer gibi ipe dizilir.
Üzüm suyu, su, nisasta ile seker ve dovülmüs anason bir tencerede muhallebi kivamina gelinceye kadar karistirlir. Henüz sicakken bademler bu karisimin icine batirilir ve bir ipe dizilir. Ipte kuruyunca tekrar üzüm muhallebisi yapilir ve bu islem bademlerin kalinligi yaklasik1-2 santim bir kalinliga (cevreye) erisilinceye kadar devam edilir. Bu islem bazen birkac gün devam edebilir.
Bunun icin sucugun yapilisi genelde yaz aylarinda olur ki disariya asilip kurutulabilsin.
*Bu sonbahar öyle bir canim cekti hazir rum tarafina gecmisken bir parca olsun alip yiyeyim dedim. Megerse onlar icine gül suyu katiyorlarmis...Tadi o kadar degisikti ki orjinal üzüm tadindan baska herseye benziyordu..
8.04.2008
CiCEK LAHANASI
Ya da Türkiye'deki söylenis sekliyle "Karnabahar"...Vejetaryenlerin ve diyettekilerin mutlaka yemesi gereken bir sebze...Kalorisi düsük ve saglikli bir sebze yemegi...
Gerekenler:
1 cicek lahanasi
1 yk salca
1/2 konserve soyulmus domates (küp seklinde kesilecek)
ya da 4-5 adet rendelenmis domates
1 tavuk ya da sebze bulyon
Kizartmak icin 3-4 yk yag,tuz,biber
yaninda mutlaka yogurt
Yapilisi:
Cicek lahanasi ciceklere ayrilarak yikanir ve kagit mutfak havlusuyla kurularnir. Bir tencereye yag konur ve isininca icine cicek lahanalari atilarak kizartilir..Renklerinin hafif solmasi gerekir.Icine salca ve domatesler eklenir.Üzeri ile ayni hizaya gelecek sekilde sicak su ilave edilir,bulyonu katilir...Pismesine yakin tuzu ilave edilir...(Ben 25 dk sonunda ocagin altini kapattim)...Cicek lahanalari yumusayinca pismis demektir.
Eger cicek lahanasinin gazi midesini rahatsiz ettigi icin yiyemeyen varsa icine mutlaka suyunu
kattiktan sonra bir fiske seker atin bu gazini alir ve mideyi rahatsiz etmez...Yanina en güzel yogurt ve sogan yakisir.
Gerekenler:
1 cicek lahanasi
1 yk salca
1/2 konserve soyulmus domates (küp seklinde kesilecek)
ya da 4-5 adet rendelenmis domates
1 tavuk ya da sebze bulyon
Kizartmak icin 3-4 yk yag,tuz,biber
yaninda mutlaka yogurt
Yapilisi:
Cicek lahanasi ciceklere ayrilarak yikanir ve kagit mutfak havlusuyla kurularnir. Bir tencereye yag konur ve isininca icine cicek lahanalari atilarak kizartilir..Renklerinin hafif solmasi gerekir.Icine salca ve domatesler eklenir.Üzeri ile ayni hizaya gelecek sekilde sicak su ilave edilir,bulyonu katilir...Pismesine yakin tuzu ilave edilir...(Ben 25 dk sonunda ocagin altini kapattim)...Cicek lahanalari yumusayinca pismis demektir.
Eger cicek lahanasinin gazi midesini rahatsiz ettigi icin yiyemeyen varsa icine mutlaka suyunu
kattiktan sonra bir fiske seker atin bu gazini alir ve mideyi rahatsiz etmez...Yanina en güzel yogurt ve sogan yakisir.
HELLiMLi
Bu da benim minik hellimlim...
Toprak firin kabini (güvec kabi) 2001 yilinda Lefkosa'daki 1001 cesit magzalarindan almistim...Ici sirli oldugu icin pistikten sonra cikarmak cok kolay oldu ayrica hellimlime de cok rustikal bir görüntü karzandirdi...
Malzemeler Zeytinli tarifinde kullandiklarimin aynisidir.Tek farki zeytin yerine bolca kullandigim hellimidir.Buna ragmen ikisinin de tadi cok farklidir.
Toprak firin kabini (güvec kabi) 2001 yilinda Lefkosa'daki 1001 cesit magzalarindan almistim...Ici sirli oldugu icin pistikten sonra cikarmak cok kolay oldu ayrica hellimlime de cok rustikal bir görüntü karzandirdi...
Malzemeler Zeytinli tarifinde kullandiklarimin aynisidir.Tek farki zeytin yerine bolca kullandigim hellimidir.Buna ragmen ikisinin de tadi cok farklidir.
ZEYTiNLi
Haftasonu sabah caniniz sicacik icinde zeytini olan ve mis gibi baharat kokan bir ekmek cekiyorsa iste yapacaginiz tek sey hemen bu tarifi denemek...Hele hele bu bir köy firininda psiriliyorsa kesin tiryakisi olursunuz...Italyanlarin foccacia ekmeklerini andiriyor denilebilir ama bizde icine cok daha fazla yesillik konuluyor ve bayagi kabarik oluyor...
Gerekenler:
1/2 kg un
1/2 küp yas maya
ilik su
tuz
2 avuc cekirdekleri cikmis ve zar seklinde dogranmis zeytin
1 kuru sogan (kalinca dogranmis)
3 taze sogan (ince dogranmis)
1 tutam maraho (rezene) (yapragi ince dogranmis)
5-6 dal taze nane (ince dogaranmis)
1 avuc feslikan (feslegen) dogranmis)
Zeytinyagi,cok az tuz
Üzeri icin bolca susam
Yapilisi:
Un,maya su ve tuz ile klasik kulak memesi kivaminda bir hamur hazirlanir icine dogranmis malzemeler ve tuzu katilarak zeytinyagi ile civik (ele yapisan ) bir kivama gelinceye kadar yogrulur. Firin kabi ya da benim kullandigim gibi kek kabi iyice yaglanir ve hamur dökülerek el mayasinin girmesi beklenir. Elinizle hamurun üzeri islatilir ve susamlari serpistirilir. Firin 180°C ye ayarlanarak asagi yukari 45-50 dk. pisirilir. Üzeri kizarip icine soktugunuz kürdan temiz cikiyorsa pismis demektir.
Yanina da luvana,cig enginar,hellim,domates de eklendi mi iste size bir kibris kahvaltisi....
Hamurun icine küp seklince kesilmis hellim ve bir avuc da golyandro (taze ksinis) eklediniz mi buna da "bulla" adi verilir.
Gerekenler:
1/2 kg un
1/2 küp yas maya
ilik su
tuz
2 avuc cekirdekleri cikmis ve zar seklinde dogranmis zeytin
1 kuru sogan (kalinca dogranmis)
3 taze sogan (ince dogranmis)
1 tutam maraho (rezene) (yapragi ince dogranmis)
5-6 dal taze nane (ince dogaranmis)
1 avuc feslikan (feslegen) dogranmis)
Zeytinyagi,cok az tuz
Üzeri icin bolca susam
Yapilisi:
Un,maya su ve tuz ile klasik kulak memesi kivaminda bir hamur hazirlanir icine dogranmis malzemeler ve tuzu katilarak zeytinyagi ile civik (ele yapisan ) bir kivama gelinceye kadar yogrulur. Firin kabi ya da benim kullandigim gibi kek kabi iyice yaglanir ve hamur dökülerek el mayasinin girmesi beklenir. Elinizle hamurun üzeri islatilir ve susamlari serpistirilir. Firin 180°C ye ayarlanarak asagi yukari 45-50 dk. pisirilir. Üzeri kizarip icine soktugunuz kürdan temiz cikiyorsa pismis demektir.
Yanina da luvana,cig enginar,hellim,domates de eklendi mi iste size bir kibris kahvaltisi....
Hamurun icine küp seklince kesilmis hellim ve bir avuc da golyandro (taze ksinis) eklediniz mi buna da "bulla" adi verilir.
YUMURTA TURSUSU
Kibris'ta meshur mezelerden biri olan bildircin yumutasiyla yapilan bir tursu var...Nereden bilmiyorum iki hafta önce canim bu tursudan cekti...Bildircin yumurtasi burada cok da kolay bulunmadigindan ben de normal tavuk yumurtalariyla bu tursuyu kurdum...Kibris'ta pulya ve cikla ile bildircin yumurtasi tursusu da masalarda eksik olmayan bir cesit...Kimilerinin agiz tadina uygun olmayabilir ama tursu ve yumurtayi yiyen bunu da begenir... Sirkeden dolayi yumurtanin disi iki hafta sonunda sertleserek sirkenin aromasini emer...
Gerekenler:
10 adet haslanmis (7 dk.) ve kabuklari soyulmus yumurta
Üzerini örtecek kadar sirke (ben balsamik ve elma sirkesi karisimi kullandim)
Biberiye,dereotu, 2-3 dis dogranmis sarimsak, (orijinalinde bunlar yok)
Bolca tuz,
Havayla temasini kesecek kadar zeytinyagi
Kaynatilip kurutulmus bir kavanoz (steril bir kavanoz)
Yapilisi:
Yumurtalar kavanoza iyice bastirirlarak dizilir, Üzerine tuzu ve baharati eklenir ve üzerini gececek kadar sirke doldurulduktan sonra zeytinyagi gezdirilir.Kapagi kapatilarak kuru ve serin bir yerde saklanirsa 2 hafta sonunda yenmeye hazirdir...
Gerekenler:
10 adet haslanmis (7 dk.) ve kabuklari soyulmus yumurta
Üzerini örtecek kadar sirke (ben balsamik ve elma sirkesi karisimi kullandim)
Biberiye,dereotu, 2-3 dis dogranmis sarimsak, (orijinalinde bunlar yok)
Bolca tuz,
Havayla temasini kesecek kadar zeytinyagi
Kaynatilip kurutulmus bir kavanoz (steril bir kavanoz)
Yapilisi:
Yumurtalar kavanoza iyice bastirirlarak dizilir, Üzerine tuzu ve baharati eklenir ve üzerini gececek kadar sirke doldurulduktan sonra zeytinyagi gezdirilir.Kapagi kapatilarak kuru ve serin bir yerde saklanirsa 2 hafta sonunda yenmeye hazirdir...
KIBRIS USULÜ MERCiMEK CORBASI
Mercimegi bir de böyle bol limonlu deneyin...
Gerekenler:
1 Bardak sari veya kirmizi mercimek
1/4 bardak pirinc
1 sogan (dogarnmis)
yag, 2-3 limon suyu
1 tavuk veya sebze bulyon
tuz,biber
Yapilisi:
Mercimek ayiklanir,bir tencereye üzerini gececek kadar soguk su doldurulur. Kaynayinca hemen suyu süzülür ve mercimekler yikanir. Ikinci kez soguk üzerini gececek kadar doldurulur ve 1-2 limon suyu icine dökülür. Mercimekler 10 dk. kaynayinca icine pirinci,bulyonu konur ve kaynatmaya devam edilir.Bir tavada soganlar kizartilir ve kaynamakta olan corbaya eklenir. tuzu biberi konarak suyu kontrol edilir.Eger azsa hemen suyu ilave edilir, bir tasim daha kayanatilir.Tabaklara servis edilen corbaya dilerseniz tekrar limon ekleyebilirsiniz....
Cok önemli bir hatirlatma: Eger corbanin azalan suyunu corba pistikten sonra eklerseniz daha bir lezzetli olur...
Gerekenler:
1 Bardak sari veya kirmizi mercimek
1/4 bardak pirinc
1 sogan (dogarnmis)
yag, 2-3 limon suyu
1 tavuk veya sebze bulyon
tuz,biber
Yapilisi:
Mercimek ayiklanir,bir tencereye üzerini gececek kadar soguk su doldurulur. Kaynayinca hemen suyu süzülür ve mercimekler yikanir. Ikinci kez soguk üzerini gececek kadar doldurulur ve 1-2 limon suyu icine dökülür. Mercimekler 10 dk. kaynayinca icine pirinci,bulyonu konur ve kaynatmaya devam edilir.Bir tavada soganlar kizartilir ve kaynamakta olan corbaya eklenir. tuzu biberi konarak suyu kontrol edilir.Eger azsa hemen suyu ilave edilir, bir tasim daha kayanatilir.Tabaklara servis edilen corbaya dilerseniz tekrar limon ekleyebilirsiniz....
Cok önemli bir hatirlatma: Eger corbanin azalan suyunu corba pistikten sonra eklerseniz daha bir lezzetli olur...
CEViZ MACUNU
Benim favori macunum..Kibris'ta kahveler icildikten sonra bir bardak suyla ikram edilen ceviz macunu bardaktaki suya batirilarak 3 kerede ve azar azar isirilarak yenir. Ev sahibi israr etse bile ücüncü kere macundan yemek görgüsüzlük olarak adlandirilir...
Gerekenler:
50 Adet taze ceviz
2-2,5 bardak seker
50 badem (kabuklari soyulmus ve yagsiz tavada 1-2 dk.kizartilmis)
2 limon suyu
1-2 yk karanfil
1-2 tarcin
1 avuc sönmüs kirec
istenirse 1 yaprak güldamlasi
Yapilisi:
Cevizlerin kabuklari soyulur her iki ucundan centik atilir ve su dolu kovaya birakilir.
(Dikkat! mutlaka eldiven giyiniz yoksa elleriniz kahverengi boyanir. Ne yaparsaniz faydasiz temizleyemezsiniz!). 6 gün boyunca gün asiri suyu degistirilir.6. gün suyun icine kirec karistirilir ve cevizler bu suda bir gece bekletilir.Ertesi gün iki uc kere sudan gecirilen cevizler su dolu bir tencerede kaynatilir ve suyu süzülür.
Bu islem 2 kere tekrarlanir. Ücüncu kere cevizler iyice yumusayana kadar kaynatilir.
Suyu süzülür ve sogumaya birakilir. Sogutulan cevizlerin herbirinin icine bademler yerlestirilir.
Cevizler bos bir tencereye konur ve üzerine sekeri eklenir.Kendi suyunu cikarana kadar (geceden sabaha) beklenir.
Tekrar kaynatmadan önce bu sefer karanfili,tarcini ve güldamlasi eklenir, kaynayinca limonu da katilir
ve bir iki tasim kaynatildiktan sonra alti kapatilir.Bu arada kullanilacak kavanozlar yikanir kaynatilir ve
firinda cok düsük isida kurutulur. Macunlar henüz sicakken, sicak olan kavanozlara doldurulur, kapaklari kapatilir ve ters cevrilerek sogumaya birakilir. Soguyunca serin ve kuru bir yerde bir yila
kadar bozulmadan saklanabilir. Tabii o gune kadar cevizler bitmemisse!
Ben bu güne kadar hic ceviz macunu yapmadim o yüzden bazi hatalar olabilir affiniza siginiyorum.Bu verdigim tarif de annnemden... söyledigine göre kendisi en az 100 -150 tane ceviz macunu yapiyormus! Resimler benum icin yapip gönderdigi ceviz macunundan!
Gerekenler:
50 Adet taze ceviz
2-2,5 bardak seker
50 badem (kabuklari soyulmus ve yagsiz tavada 1-2 dk.kizartilmis)
2 limon suyu
1-2 yk karanfil
1-2 tarcin
1 avuc sönmüs kirec
istenirse 1 yaprak güldamlasi
Yapilisi:
Cevizlerin kabuklari soyulur her iki ucundan centik atilir ve su dolu kovaya birakilir.
(Dikkat! mutlaka eldiven giyiniz yoksa elleriniz kahverengi boyanir. Ne yaparsaniz faydasiz temizleyemezsiniz!). 6 gün boyunca gün asiri suyu degistirilir.6. gün suyun icine kirec karistirilir ve cevizler bu suda bir gece bekletilir.Ertesi gün iki uc kere sudan gecirilen cevizler su dolu bir tencerede kaynatilir ve suyu süzülür.
Bu islem 2 kere tekrarlanir. Ücüncu kere cevizler iyice yumusayana kadar kaynatilir.
Suyu süzülür ve sogumaya birakilir. Sogutulan cevizlerin herbirinin icine bademler yerlestirilir.
Cevizler bos bir tencereye konur ve üzerine sekeri eklenir.Kendi suyunu cikarana kadar (geceden sabaha) beklenir.
Tekrar kaynatmadan önce bu sefer karanfili,tarcini ve güldamlasi eklenir, kaynayinca limonu da katilir
ve bir iki tasim kaynatildiktan sonra alti kapatilir.Bu arada kullanilacak kavanozlar yikanir kaynatilir ve
firinda cok düsük isida kurutulur. Macunlar henüz sicakken, sicak olan kavanozlara doldurulur, kapaklari kapatilir ve ters cevrilerek sogumaya birakilir. Soguyunca serin ve kuru bir yerde bir yila
kadar bozulmadan saklanabilir. Tabii o gune kadar cevizler bitmemisse!
Ben bu güne kadar hic ceviz macunu yapmadim o yüzden bazi hatalar olabilir affiniza siginiyorum.Bu verdigim tarif de annnemden... söyledigine göre kendisi en az 100 -150 tane ceviz macunu yapiyormus! Resimler benum icin yapip gönderdigi ceviz macunundan!
GULLURiKYA
Kibris'a özgü bir tat...Kücükken cok seyrek ve yalniz kisin yapildigi icin her seferinde en az 2-3 porsiyon yerdim...Yaklasik 10 yildan beridir ilk defa bugun yine tattim...Ne kadar da
özlemisim...
özlemisim...
Gerekenler:
1 bardak un, biraz yag, ilik su ile bir hamur yapilir.
1 bardak HARUP pekmezi
1/2 bardak su
Yapilisi:
Hamurdan ufak parcalar koparilarak silindir seklinde cubuklar yapilarak yukaridaki sekil veilir ve hafif bastirilir. Pekmezle su bir tencerede kaynatilir.Icine hamur parcalari katilarak 15- 20 dk kadar kaynatilir.
Bu tada ulasmak icin mutlaka harup pekmezi kullanin...Ilik veya soguk olarak yenmesi tavsiye edilir.
1 bardak un, biraz yag, ilik su ile bir hamur yapilir.
1 bardak HARUP pekmezi
1/2 bardak su
Yapilisi:
Hamurdan ufak parcalar koparilarak silindir seklinde cubuklar yapilarak yukaridaki sekil veilir ve hafif bastirilir. Pekmezle su bir tencerede kaynatilir.Icine hamur parcalari katilarak 15- 20 dk kadar kaynatilir.
Bu tada ulasmak icin mutlaka harup pekmezi kullanin...Ilik veya soguk olarak yenmesi tavsiye edilir.
HELLiM BÖREGi
Kibrisin klasik böreklerinden... Mutlaka bal ile yenmeli...
Gerekenler:
1 Paket filo hamuru ( baklava hamuru)
1 -2 bardak rendelenmis hellim
1 avuc kuru nane
2-3 dogranmis ve yagda soldurulmus sogan
üzerine dökmek icin bal
Yapilisi:
Hellim rendesine naneler ve soganlar karistirilir. ( eger istenirse biraz biber eklenilebilir. Tuz koymayiniz cünkü hellim yeterince tuzlu! )Hamurlar dikdörtgen seklinde kesilerek bir tabaga
alinir.Bir dikdörtgenhamur alinarak üzerine ic mlz. konur ve üzerine diger bir dikdörtgen hamur kapatilir. Kenarlari bir catal yardimiyla bastirilark kizarirken acilmasi önlenir.
Bir fritözde veya bolca yag dökeceginiz bir tavadaa her iki tarafi da pembelesinceye kadar kizartilir. Üzerine bal dökülerek yenir.
Eger birbirine zit (tatli- tuzlu) tatlari sevmiyorsaniz sade olarak cacikla ya da ketcapla da yeniliebilir.
Bir dahaki sefere soganli chutney ile deneyecegim eminim ki o da süper olacak.
Gerekenler:
1 Paket filo hamuru ( baklava hamuru)
1 -2 bardak rendelenmis hellim
1 avuc kuru nane
2-3 dogranmis ve yagda soldurulmus sogan
üzerine dökmek icin bal
Yapilisi:
Hellim rendesine naneler ve soganlar karistirilir. ( eger istenirse biraz biber eklenilebilir. Tuz koymayiniz cünkü hellim yeterince tuzlu! )Hamurlar dikdörtgen seklinde kesilerek bir tabaga
alinir.Bir dikdörtgenhamur alinarak üzerine ic mlz. konur ve üzerine diger bir dikdörtgen hamur kapatilir. Kenarlari bir catal yardimiyla bastirilark kizarirken acilmasi önlenir.
Bir fritözde veya bolca yag dökeceginiz bir tavadaa her iki tarafi da pembelesinceye kadar kizartilir. Üzerine bal dökülerek yenir.
Eger birbirine zit (tatli- tuzlu) tatlari sevmiyorsaniz sade olarak cacikla ya da ketcapla da yeniliebilir.
Bir dahaki sefere soganli chutney ile deneyecegim eminim ki o da süper olacak.
GÜL SURUBU, GÜLLÜ SÜT
Yazin serinlemek icin birebir...Güllü süt cocuklarin cok sevecegi bir icecek...Yine iki farkli secenek...
Gerekenler:
1 Bardak su
1 1/2 Bardak seker
4 yk gül esansi veya gül suyu
4 yk kirmizi yemek boyasi
istenirse bir yaprak gül damlasi(orjinalinde bu yok)
Yapilisi:
Su ve seker kaynatilir,icine yemek boyasi ve gul suyu konur soguyunca bardagin
1/5 i surupla, geri kalani soguk su veya süt ile doldurulup icilir. Steril siselere doldurulup buzdolabinda 4 hafta boyunca saklanabilir...
Gerekenler:
1 Bardak su
1 1/2 Bardak seker
4 yk gül esansi veya gül suyu
4 yk kirmizi yemek boyasi
istenirse bir yaprak gül damlasi(orjinalinde bu yok)
Yapilisi:
Su ve seker kaynatilir,icine yemek boyasi ve gul suyu konur soguyunca bardagin
1/5 i surupla, geri kalani soguk su veya süt ile doldurulup icilir. Steril siselere doldurulup buzdolabinda 4 hafta boyunca saklanabilir...
IZGARA HELLiM
Mükemmel bir lezzet...Iki farkli sunum ile...
Gerekenler:
1 cm. kalinliginda kesilmis hellim dilimleri
biraz yesillik
limon suyu, tuz, z.yagi, tahin,sarmisak
Yapilisi:
Hellimler teflon bir tavada kizartilir, birinci sunum icin sadece tuz ve limondan olusan sos hazirlanir ve hellimlerin üzerine dökülür.
Ikinci sunumda ise tahin,sarmisak ve limon suyu karistirilarak servis yapilir.
Gerekenler:
1 cm. kalinliginda kesilmis hellim dilimleri
biraz yesillik
limon suyu, tuz, z.yagi, tahin,sarmisak
Yapilisi:
Hellimler teflon bir tavada kizartilir, birinci sunum icin sadece tuz ve limondan olusan sos hazirlanir ve hellimlerin üzerine dökülür.
Ikinci sunumda ise tahin,sarmisak ve limon suyu karistirilarak servis yapilir.
SEFTALi KEBABI
Kibris' in meshur kebabi...Kömür atesinde piseni bir baska lezzetli...
Gerekenler:
1 kg kiyma
4 sogan (irice dogranmis)
4 dilimli ekmek (zar seklinde kesilmis)
1 demet maydanoz (ince dogarnmis)
tuz, taze cekilmis bol karabiber.
1 koyun (terp) gömlek (kasabiniza önceden siparis verin!)
1 paket pide
Halka seklinde dogarnmis 4-5 domates
1-2 sogan, dogaranmis maydanoz, istenirse dogarnmis sivri biber(bu orjinalinde yok)
Yapilisi:
Kiyma,sogan,ekmek,maydanoz ve baharati bir kapta iyice yogrulur.
Gömlekten parcalar kesilerek yaprak sarar gibi sarilir. Kömür atesinde pisecekse sislere dizilir ve her iki tarafi iyice pisirilir. Pisme süresi (6-8 dk)
Eger firinda pisirilecekse firin torbasina dizilip 20 dk firinda pisirilir. Bu süre sonunda,makas yardimiyla dikkatlice acilan torbadan seftaliler cikarilir ve firin tepsisine (isiya dayanikli cam kaba) dizilir ve kizarincaya kadar firinda pisirilmeye devam edilir.( yaklasik 10 dk.)
Pideler firinda isitilir böylelikle sisip kolay acilmasi saglanir. Icine sogan , domates maydanoz ve seftaliler doldurulur. Yaninda yogurt iyi gider....
Gerekenler:
1 kg kiyma
4 sogan (irice dogranmis)
4 dilimli ekmek (zar seklinde kesilmis)
1 demet maydanoz (ince dogarnmis)
tuz, taze cekilmis bol karabiber.
1 koyun (terp) gömlek (kasabiniza önceden siparis verin!)
1 paket pide
Halka seklinde dogarnmis 4-5 domates
1-2 sogan, dogaranmis maydanoz, istenirse dogarnmis sivri biber(bu orjinalinde yok)
Yapilisi:
Kiyma,sogan,ekmek,maydanoz ve baharati bir kapta iyice yogrulur.
Gömlekten parcalar kesilerek yaprak sarar gibi sarilir. Kömür atesinde pisecekse sislere dizilir ve her iki tarafi iyice pisirilir. Pisme süresi (6-8 dk)
Eger firinda pisirilecekse firin torbasina dizilip 20 dk firinda pisirilir. Bu süre sonunda,makas yardimiyla dikkatlice acilan torbadan seftaliler cikarilir ve firin tepsisine (isiya dayanikli cam kaba) dizilir ve kizarincaya kadar firinda pisirilmeye devam edilir.( yaklasik 10 dk.)
Pideler firinda isitilir böylelikle sisip kolay acilmasi saglanir. Icine sogan , domates maydanoz ve seftaliler doldurulur. Yaninda yogurt iyi gider....
PiLAVUNA
Kibris' a özgü tuzlu bir cörek...
Gerekenler:
1 kg un
1 tatli kasigi silme kuru maya
1 yumurtra
125 gr tereyagi veya margarin
aldigi kadar ilik su
Ici icin: ( bir gece önceden hazirlanir dolaba girmez )
2 pkt hellim rendesi ( rendenin ince tarafiyla )
1/2 bardaktan az simit ( irmik )
1 tatli kasigi silme kuru maya
3-4 yumurta
1 avuc kuru üzüm ( isteginize bagli ben sevdigim icin 2 avuc koydum )
1 avuc kuru nane ( isteginize bagli bence süper oluyor )
tüm malzeme karistirilir ve mayalanmaya birakilir.
Üzeri icin:
1 yumurta ( cirpilmis )
susam , garacocco ( cörekotu )
Yapilisi:
Un maya yumurta,tereyagi ve su klasik kulak memesi kivaminda yogrulur ve dinlenmeye birakilir.Mayalandiktan sonra ince bezeler acilir ve avuc icinden buyuk olacak kadar kare seklinde kesilir icine ic malzemesi konur ve kenarlari kapatilir. Üzerine yumurtasi sürülürdükten sonra susami ve cörekotu serpistirilip önceden isitilmis 180°C deki firinda üzeri kizarana kadar pisirilir. ( (Ben asagi yukari 20 dk. pisirdim )
Icine isterseniz 1-2 yk kadar da gannavuri koyabilirsiniz!!! Bu da ayri bir lezzet verir.
Gerekenler:
1 kg un
1 tatli kasigi silme kuru maya
1 yumurtra
125 gr tereyagi veya margarin
aldigi kadar ilik su
Ici icin: ( bir gece önceden hazirlanir dolaba girmez )
2 pkt hellim rendesi ( rendenin ince tarafiyla )
1/2 bardaktan az simit ( irmik )
1 tatli kasigi silme kuru maya
3-4 yumurta
1 avuc kuru üzüm ( isteginize bagli ben sevdigim icin 2 avuc koydum )
1 avuc kuru nane ( isteginize bagli bence süper oluyor )
tüm malzeme karistirilir ve mayalanmaya birakilir.
Üzeri icin:
1 yumurta ( cirpilmis )
susam , garacocco ( cörekotu )
Yapilisi:
Un maya yumurta,tereyagi ve su klasik kulak memesi kivaminda yogrulur ve dinlenmeye birakilir.Mayalandiktan sonra ince bezeler acilir ve avuc icinden buyuk olacak kadar kare seklinde kesilir icine ic malzemesi konur ve kenarlari kapatilir. Üzerine yumurtasi sürülürdükten sonra susami ve cörekotu serpistirilip önceden isitilmis 180°C deki firinda üzeri kizarana kadar pisirilir. ( (Ben asagi yukari 20 dk. pisirdim )
Icine isterseniz 1-2 yk kadar da gannavuri koyabilirsiniz!!! Bu da ayri bir lezzet verir.
SEHRiYE PiLAVI TAVUK iLE
Bu da anneannemin bize hemen her hafta yaptigi ve cocukken cok severek yedigimiz bir yemek...Bugün ilk defa bebegim de tatti ve cok begendi...
Gerekenler:
1 Tavuk,
2 Limon
1 havuc,1 parca kereviz,1-2 karabiber tanesi,1 minik sogan (bunlari koymasaniz da olur)
2 Bardak Pirinc
1 avuc tel sehriye (pek zorda arpa da olabilir)
1/5 lt.su
siviyag, tuz
Yapilisi:
Tavuk yikandiktan sonra Limonun biri ile iyice ovulur. Bir tencereye su eklenir ve sebzelerle birlikte haslanir ve (ben 30.dk hasladim, tuzunu sona dogru ekledim).
Ayri bir tencereye sivi yag konur icine sehriye atilir, kahve rengi oluncaya kadar kizartilir sonra su yerine haslamis tavugun suyu eklenir normal pilav yapar gibi pisirilir. Icine ekstra olarak 1/2 limon suyu konur.
Bu arada tavuk orta hararetli bir firinda üzeri kizarincaya kadar izgara yapilir.
Firindan cikinca pilavla birlikte limonla servis edilir. Yaninda yogurt ve/veya salata ile yenilebilir.
Gerekenler:
1 Tavuk,
2 Limon
1 havuc,1 parca kereviz,1-2 karabiber tanesi,1 minik sogan (bunlari koymasaniz da olur)
2 Bardak Pirinc
1 avuc tel sehriye (pek zorda arpa da olabilir)
1/5 lt.su
siviyag, tuz
Yapilisi:
Tavuk yikandiktan sonra Limonun biri ile iyice ovulur. Bir tencereye su eklenir ve sebzelerle birlikte haslanir ve (ben 30.dk hasladim, tuzunu sona dogru ekledim).
Ayri bir tencereye sivi yag konur icine sehriye atilir, kahve rengi oluncaya kadar kizartilir sonra su yerine haslamis tavugun suyu eklenir normal pilav yapar gibi pisirilir. Icine ekstra olarak 1/2 limon suyu konur.
Bu arada tavuk orta hararetli bir firinda üzeri kizarincaya kadar izgara yapilir.
Firindan cikinca pilavla birlikte limonla servis edilir. Yaninda yogurt ve/veya salata ile yenilebilir.
BÖRÜLCE SALATASI
Kibris'ta genelde yaz aylarinda cok sik yenen bir salata...Ya da ana yemek...Vejetaryenler ve diyet yapanlara da uygun olan bu salata cok lezzetli...
Gerekenler:
Kisi basina 1 bardak Kuru Börülce
Domates, Salatalik, Taze sogan, Maydanoz, Kisnis (golyandro)
Istenirse sivri yesil biber, 2-3 dal taze nane veya feslegen (feslikan)
Mutlaka (kutu) konserve sardalyasi
Tuz, z.yagi, bolca limon
Yapilisi:
Mümkünse börülce aksamdan islatilir,degilse en az 3 saat soguk suda islatilir. Suyu süzülür ve bir limon dilimiyle birlikte üzerini gececek kadar su ile birlikte bir tasim kaynatilir ve suyu süzülerek tuz ve su ilavesiyle tekrar kaynatilir. Ben 40 dk.kaynattim börülceler neredeyse eriyordu 20-30 dk.arasi kafidir. Bütün malzemeler dogranir ve bir kaba bosaltilan börülceye eklenir. Yag,limon,tuz eklenir ve salata iyice karistirilir. En son da sardalya eklenir.
Gerekenler:
Kisi basina 1 bardak Kuru Börülce
Domates, Salatalik, Taze sogan, Maydanoz, Kisnis (golyandro)
Istenirse sivri yesil biber, 2-3 dal taze nane veya feslegen (feslikan)
Mutlaka (kutu) konserve sardalyasi
Tuz, z.yagi, bolca limon
Yapilisi:
Mümkünse börülce aksamdan islatilir,degilse en az 3 saat soguk suda islatilir. Suyu süzülür ve bir limon dilimiyle birlikte üzerini gececek kadar su ile birlikte bir tasim kaynatilir ve suyu süzülerek tuz ve su ilavesiyle tekrar kaynatilir. Ben 40 dk.kaynattim börülceler neredeyse eriyordu 20-30 dk.arasi kafidir. Bütün malzemeler dogranir ve bir kaba bosaltilan börülceye eklenir. Yag,limon,tuz eklenir ve salata iyice karistirilir. En son da sardalya eklenir.
TARHANA CORBASI
Kibris'ta yapilan,Türkiye'deki klasik tarhana corbasindan cok farkli.... hellimli ve de cok lezzetli bir corba tarifi...
Gerekenler:
2 Avuc Tarhana ( * pilavlik bulgur ve yogurt kuru nane ve sarmisakla birlikte pisirilir ve yaklasik 5 cm boyunda mercimek köftesi seklinde elde sekil verilir ve güneste kurutularak
kisin kullanilmak üzere saklanir )
1/2 lt. Soguk su (tarhanalar yaklasik 1 saat bu suda yumusatilir) +1/2 lt su
2 yk Kuru nane
istenirse 1-2 dis sarmisak cok ince diogranmis
1 Hellim (kibrisa özgü bir peynir) küp halinde dogranmis
Zeytin yagi (helimi kizartmak icin)
2 Tost ekmegi küp seklinde kesilmis (hellimle birlikte kizartmak icin)
tuz, biber
Yapilisi:
Suda islatilmis tarhanalar 1/2 lt.su ilavesiyle 20-25 dk. kaynatilir. Bu sürenin sonunda icine nanesi ve sarmisagi katilir.Hellimler ekmeklerle birlikte yagda kizartilir ve hafif sati bir renk alinca tencerenin icine boca edilir. 2 dk.daha pisirilir ve tabaklara servis edilir.
Gerekenler:
2 Avuc Tarhana ( * pilavlik bulgur ve yogurt kuru nane ve sarmisakla birlikte pisirilir ve yaklasik 5 cm boyunda mercimek köftesi seklinde elde sekil verilir ve güneste kurutularak
kisin kullanilmak üzere saklanir )
1/2 lt. Soguk su (tarhanalar yaklasik 1 saat bu suda yumusatilir) +1/2 lt su
2 yk Kuru nane
istenirse 1-2 dis sarmisak cok ince diogranmis
1 Hellim (kibrisa özgü bir peynir) küp halinde dogranmis
Zeytin yagi (helimi kizartmak icin)
2 Tost ekmegi küp seklinde kesilmis (hellimle birlikte kizartmak icin)
tuz, biber
Yapilisi:
Suda islatilmis tarhanalar 1/2 lt.su ilavesiyle 20-25 dk. kaynatilir. Bu sürenin sonunda icine nanesi ve sarmisagi katilir.Hellimler ekmeklerle birlikte yagda kizartilir ve hafif sati bir renk alinca tencerenin icine boca edilir. 2 dk.daha pisirilir ve tabaklara servis edilir.
KABAK BÖREGi "P.D.Ç.S.E12"
Yine Kibris' a özgü pirincle kabagin bulustugu cok yönlü bir börek.. Bu böregi ister calzone "kapali pizza" büyüklügünde pisirebilir ki orjinal büyüklügü budur, ya da minik pogacalar yapabilirsiniz. Minik hali caylarda, günlerde cok ilginc bir sunum olabilir. Kibris' ta genellikle ögle yemegi yerine yenilir...
Gerekenler:
1/2 bardaktan biraz az sivi yag (zeytinyagi)
1 yk kuru maya
2 yumurta +1 yumurta üzerine sürmek icin
aldigi kadar un ve su
Ici icin:
1 kg rendenin kalin tarafiyla rendelenmis bal kabagi (halloween kabagi)
1 bardak haslanmis pirinc
1 bardak kuruüzüm
her pogaca icin 1 tatli kasigi seker
sivi yag, tarcin
Yapilisi:
Ic malzeme disindaki malzemelerle bir hamur yapilir ve dinlenmeye birakilir.Bu arada kabak,pirinc,üzüm,tarcin ve siviyag bir kapta harmanlanir.
Hamurdan cok ince olmayan bezeler acilir ic malzemeyle pogacalar yapilir ve üzeri kapanmadan sekeri eklenir. Firina girmeden önce üzerine yumurtasi sürülür
ve üzeri kizarana kadar pisirilir.
Gerekenler:
1/2 bardaktan biraz az sivi yag (zeytinyagi)
1 yk kuru maya
2 yumurta +1 yumurta üzerine sürmek icin
aldigi kadar un ve su
Ici icin:
1 kg rendenin kalin tarafiyla rendelenmis bal kabagi (halloween kabagi)
1 bardak haslanmis pirinc
1 bardak kuruüzüm
her pogaca icin 1 tatli kasigi seker
sivi yag, tarcin
Yapilisi:
Ic malzeme disindaki malzemelerle bir hamur yapilir ve dinlenmeye birakilir.Bu arada kabak,pirinc,üzüm,tarcin ve siviyag bir kapta harmanlanir.
Hamurdan cok ince olmayan bezeler acilir ic malzemeyle pogacalar yapilir ve üzeri kapanmadan sekeri eklenir. Firina girmeden önce üzerine yumurtasi sürülür
ve üzeri kizarana kadar pisirilir.
TAHINLI
Kibrisa özgü bir tatli...Kücüklügümde annemle Lefkosa'ya her gittigimizde asmaalti kahvesinin yanindaki firndan bana mutlaka cörek, zeytinli ve tahinli alirdi.Bandabuliya ya giden yolun saginda dayanilmaz kokusu bütün sokagi saran tahincidan da taptaze tahin ve yagli kagida sarili ilik tahin helvasi alinir eve gelindigindeyse cörek ve tahin helvasi mutlaka tadilirdi.
(mmmh. kokusu hala burnumda)
Gerekenler:
1 kg bugday unu
1 yk maya
biraz yag, 1/2 bardak yogurt
aldigi kadar ilik su
1/2 kavanoz tahin,1 tatli kasigi toz tarcin, 1 bardak seker, 1/4 bardak su
Yapilisi:
Tahin, tarcin, seker ve su bir kapta iyice karistirilir.
Un maya yag yogurt ve su ile klasik "kulak memesi" kivaminda hamur hazirlanir ve üzeri
örtülü 1/2 saat dinlendirilir.
Hamurdan 1/2 cm kalinliginda bezeler acilir ve bu bezelerin herbirine tahinli karisim yayilir.
Bu karisimin üzerine istenirse daha seker serpistirilebilinir. Beze rulo seklinde yuvarlanir ve 3 cm kalinliginda
parcalara kesilir. Bu halkalar yagli firin tepsisine dizilmeden önce üzeri bastirilir ki
piseken acilmasin. Firinda üzerleri kizarincaya kadar pisirilir. Ben 200°C de 20 dk. biraktim.
Ilikken yenirse daha lezzetli olur.
Bu tatlinin bir özelligi de 5 gün boyunca tazeligini kaybetmemesi...
(mmmh. kokusu hala burnumda)
Gerekenler:
1 kg bugday unu
1 yk maya
biraz yag, 1/2 bardak yogurt
aldigi kadar ilik su
1/2 kavanoz tahin,1 tatli kasigi toz tarcin, 1 bardak seker, 1/4 bardak su
Yapilisi:
Tahin, tarcin, seker ve su bir kapta iyice karistirilir.
Un maya yag yogurt ve su ile klasik "kulak memesi" kivaminda hamur hazirlanir ve üzeri
örtülü 1/2 saat dinlendirilir.
Hamurdan 1/2 cm kalinliginda bezeler acilir ve bu bezelerin herbirine tahinli karisim yayilir.
Bu karisimin üzerine istenirse daha seker serpistirilebilinir. Beze rulo seklinde yuvarlanir ve 3 cm kalinliginda
parcalara kesilir. Bu halkalar yagli firin tepsisine dizilmeden önce üzeri bastirilir ki
piseken acilmasin. Firinda üzerleri kizarincaya kadar pisirilir. Ben 200°C de 20 dk. biraktim.
Ilikken yenirse daha lezzetli olur.
Bu tatlinin bir özelligi de 5 gün boyunca tazeligini kaybetmemesi...
FIRINDA PATATES
Bu da Kibrista cok fazla pisirilen bir yemek..Normalde toprak köy firinlarinda ve yagli kuzu etiyle veya kelle ile "firin kebabi" adi altinda yapilir.
Gerkenler:
1 kilo büyükce Patates
1 kg. Tavuk veya Kuzu eti
2-3 adet sogan halka seklinde dogranmis
1-3 adet domates halka seklinde dilimlenmis veya 2 avuc kiraz domates.
1 yk. Domates salcasi
tuz,biber,1-2 adet tarcin,2-3 adet degfne yapragi,500 ml. sicak su
Yapilisi:
Patatesler ayiklarnir yikanir ve uzunlamasina kesilerek her parcaya birer cizik atilir.Tavuk etleri porsiyonluk parcalara ayrilir ve patateslerle firin tepsisine dizilir. Üzerine dogranmis soganlar ve domatesler yayilir. Baharati eklenir, Bir salca ve biraz su karistirilarak tepsinin uzerine gezdirilir. Geri kalan su üzerine dökülür ve 200°C de 1 saat kadar pisirilir...
Gerkenler:
1 kilo büyükce Patates
1 kg. Tavuk veya Kuzu eti
2-3 adet sogan halka seklinde dogranmis
1-3 adet domates halka seklinde dilimlenmis veya 2 avuc kiraz domates.
1 yk. Domates salcasi
tuz,biber,1-2 adet tarcin,2-3 adet degfne yapragi,500 ml. sicak su
Yapilisi:
Patatesler ayiklarnir yikanir ve uzunlamasina kesilerek her parcaya birer cizik atilir.Tavuk etleri porsiyonluk parcalara ayrilir ve patateslerle firin tepsisine dizilir. Üzerine dogranmis soganlar ve domatesler yayilir. Baharati eklenir, Bir salca ve biraz su karistirilarak tepsinin uzerine gezdirilir. Geri kalan su üzerine dökülür ve 200°C de 1 saat kadar pisirilir...
7.04.2008
GOLYANDRO SALATASI
Kizartilmis patates ve Bullez'in yaninda olmazsa olmaz bir salata...
Bullez,Kolokasin (latince adi: Colocasia esculanta) kücük yumrularidir...
Gerekenler:
1 demet Golyandro (taze kisnis)
2-3 tane taze sogan
3-4 tane domates
tuz,limon,zeytinyagi vinegreti
Yapilisi:
Golyandro ve soganlar ince dogranir,domatesler icine dilimlenir(ben kiraz domates kullandim) ,üzerine de vinegret dokulur. Yaninda sarmisakli ekmekle yenilirse güzel birbaslangic yemegi olabilir....
Bullez,Kolokasin (latince adi: Colocasia esculanta) kücük yumrularidir...
Gerekenler:
1 demet Golyandro (taze kisnis)
2-3 tane taze sogan
3-4 tane domates
tuz,limon,zeytinyagi vinegreti
Yapilisi:
Golyandro ve soganlar ince dogranir,domatesler icine dilimlenir(ben kiraz domates kullandim) ,üzerine de vinegret dokulur. Yaninda sarmisakli ekmekle yenilirse güzel birbaslangic yemegi olabilir....
GOLiFA
Bu tarif kibrisa özgü bir cesit yemis aslinda... cok fazla yendigi zaman karin agrisi yaparmis..Benim bu gune kadar hic karnim agrimadi..
Gerekenler:
1/2 kilo haslanmis bugday
250 gr. kadar suda bekletilip kabuklari soyulmus badem
3-4 adet nar
250 gr. kadar kuru üzüm
1 fincan agartilmis susam
1-2 yemek kasigi kadar tane anason.
yapilisi:
Tüm bu malzemeler karistirilir ve afiyetle yenir. Istege göre icine daha fazla nar veya badem konulabilir.
* Aksam TV izlerken cerez veya tatli yerine saglikli bir alternatif olarak yenilebilir.
Gerekenler:
1/2 kilo haslanmis bugday
250 gr. kadar suda bekletilip kabuklari soyulmus badem
3-4 adet nar
250 gr. kadar kuru üzüm
1 fincan agartilmis susam
1-2 yemek kasigi kadar tane anason.
yapilisi:
Tüm bu malzemeler karistirilir ve afiyetle yenir. Istege göre icine daha fazla nar veya badem konulabilir.
* Aksam TV izlerken cerez veya tatli yerine saglikli bir alternatif olarak yenilebilir.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)